söndag 11 november 2012

Bakkurs


En helg i november gick Maria och jag på surdegsbakningskurs. Helt fantastisk kurs! Vi började på fredagskvällen med teori, startade våra degar vi skulle baka ut dagen efter ("fördeg") samt fikade och fick smaka på två av bröden vi skulle baka: "Broder Maximilians bröd" (Munkbröd) samt "Hällbröd från Hälsingland" (knäckebröd). Behöver jag säga att båda var jättegoda?

Munkbrödet samt Hällbrödet gjordes på rågsurdeg, det tredje brödet "San fransisco sour" (stora bilden ovan) gjordes på vetesurdeg.
På lördagen träffades vi vid 10-tiden och tittade med spänning ned i våra bunkar: jajamensan, det hade bubblat igång så fint under natten och luktade friskt! 
Varje fördeg kompletterades nu med övriga ingredienser och ställdes på jäsning. Vi började med det grövsta brödet först, Munkbrödet, som skulle jäsa längst, därefter San Fransisco sour och avslutade med knäckebrödet som inte behövde jäsa alls. Varje deg bearbetades med maskin och det var rejäl bearbetning som krävdes för att få rätt mängd mjöl och rätt konsistens. Vi lärde oss hur man kan se när man har rätt mängd mjöl i och när degen är tillräckligt bearbetad. "Glutentest" var ett bra hjälpmedel och vi sprang mellan varandras assistenter för att titta och känna.
Här ligger knäckebrödsdegen i väntan på kavling.

Maria kavlar och kavlar...


Först med den släta kaveln...


...sedan med våffelkaveln.

Kerstin kavlade också
Vår första omgång knäckebröd hade vi inte naggat tillräckligt men sedan lärde vi oss!
Munkbrödet stod och jäste nästan hela dagen.

Efter utbakning såg Munkbröden ut så här.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar