lördag 26 oktober 2013

Höstpyssel

Det har inte blivit så mycket skrivet här som jag tänkt. Här kommer lite höstbilder från årets (kanske) sista planteringsrunda. 
Först några bilder från det nya blåbärshörnet intill Solstugan:
Vi har inte fått så mycket blåbär från vår första buske så i år har jag äntligen fått tummen ur och planterat 3 nya sorter: Vaccinium corymbosum 'North Blue', 'Goldtraube' and 'Northsky'.

Sedan var det dags att plantera ut perennerna från fatet som Lars alltid brukar fixa. Det var väldigt fint i år och plantorna hade vuxit till ordentligt. 
Förra helgen började jag med att rensa rabatten mot vändplanen ordentligt (mycket roligare nu när man inte är utstirrad av sura landhockeykillar...) och fylla på med ett antal skottkärre-lass av fin, fet trädgårdsjord från grönsakslandet.

Först planterade jag Penningbladet (Lysimachia nummularia) och Kärringtanden (Lotus corniculatus) 'Flore plena' längs murkanten.


Intill kärringtanden planterade jag ut några brudslöjeplantor jag sådde i våras:

Blodlönnen visade upp sina sista röda löv:

I rabatten intill garageplanen planterade jag Skuggbräckan (Saxifraga urblum) 'Clarence Elliott', och Hängslöja (Gypsophila repens) 'Rosenschlein'.


Jag hade fått 4 plantor från Irma: en hålnunneört (Corydalis cava) se bild nedan, en omärkt planta och två stycken som jag glömt namnen på...Dessa planterade jag under Aromaträdet i väntan på våren.


Till slut noterade jag att de två lönnarna jag planterade i våras har klarat sig så här långt. Den gröna Acer palmatum 'Dissectum' och röda Acer palmatum 'Sumi-Nagashi'.





lördag 5 januari 2013

Höstens lökar från Botaniska

Eftersom jag upptäcker att mitt minne börjar bli selektivt på vad det väljer att spara så kommer här lite mer info om lökarna jag satte i höstas (det stod lite om vad jag satte var i ett tidigare inlägg men då kom inte beskrivningarna med). Notera att alla inte är "lökar"!:

1. Bukettlök, Allium jesdianum 'Purple King'
70 cm. En stilig försommarblommande bollök, mustigt mörkvioletta stjärnor i klotrunda täta samlingar c:a 7 cm i diameter. Frisk grönska under våren som gulnar vid blomning. Sork-, har-, rådjurs- och hjortsäker...

2. Balkansippa, violett form, Anemone blanda 'Violet star'
10 cm. Ametistviolett, vitögda blommor

3. Stor nunneört, lilarosa form Corydalis solida ssp. incisa
20 cm. Blommorna är "orkidélika" (tvåsymmetriska) i täta klasar i ljust lilarosa med ljusa sporrar.

4. Stor stjärnlök Ornithogalum magnum
80 cm. En fantastisk lundlök från Georgien. Rosetter med breda, ljusgröna blad som gjort sitt när blomningen kommer under högsommaren. Kritvita, grönögda stjärnor i rikblommiga, välformade klasar.

Sedan planterade jag en rosa ros i den fyrkantiga krukan p altanen också - får se om den överlever. Om den gör det är det ju trevligt att komma ihåg vad den heter:
Det är en klätterros 'Pink Ocean'. Kan bli 150-200 cm, blommar i månad 6-11 (=till frost).



Vårpyssel i trädgården

Den här helgen har vi planterat lite nytt i trädgården. Det började med en kruka i vitt på trappan, vit, dubbel jordviva "Dawn Ansell" (Primula vulgaris) och vit, enkel julros (Helleborus niger). På baksidan, intill kompostkuben blev det också plats för en doftschersmin (Philadelphus coronarius "Finn"). Enligt etiketten skall denna bli 2-3 meter hög. Fanny kommer kanske att kunna ligga i sin säng och känna schersmindoften på kvällarna...Hoppas att den blommar lika snällt som smultronschersminen vi har på framsidan, läget är betydligt skuggigare på baksidan.
Vi avslutade med två ganska stora hasselbuskar: Corylus avellana, "Rote Zellernuss" och "Webbs Preisnuss" vid slänten där hallonen stod förr. Vi har gott om hassel på baksidan trädgården som stått där sedan vi byggde huset och nu kompletterar vi med lite fler som insynsskydd.